Kanarieöarna är ett populärt resmål men få känner till hundarnas situation på öarna. Kommunen avlivar 3000 hundar om året på det största hundstallet på ön. Och antalet hundar och katter som kommer in till hundstallen bara fortsätter att öka eftersom man inte satsar på kastreringsprojekt.

Hundar på Kanarieöarna

Få människor känner till hundarnas situation på Kanarieöarna. Staten avlivar 3000 hundar om året på det största hundstallet på ön och antalet hundar och katter som kommer in bara ökar eftersom man inte samtidigt satsar på kastreringsprojekt.

Många familjer lämnar in sina hundar och en stor del av de hundar som kommer dit är vanliga, trevliga familjehundar. 21 dagar efter att de kommer in, avlivas de.

Befolkningen i Spanien är i ekonomisk kris och har svårigheter att bekosta kastrering själva och det är en ständigt inkommande ström av djur till ”hundstallet”. Det är inte alls ovanligt att man skänker bort en liten valp i present till någon som inte ens har önskat sig en hund.

Mentaliteten hos befolkningen leder till att man utan samvetsförebråelser lämnar in djur som man inte direkt är i behov av eller inte känner för att ta hand om längre. Ofta behandlas valpar som leksaker åt barnen men lämnas in till hundstallet när de skapar för mycket besvär. Detta beteende är socialt accepterat.

Det finns många djurskyddsföreningar på ön men hur mycket de än jobbar på så blir antalet hundar som kommer in till hundstallet värre för varje år som går.

Canary Animal Rescue, som vi samarbetare med, räddar några av hundarna som annars skulle sluta sina dagar på Hundstallet.
Föreningen har ingen kennel eller rescuecenter. Varje dag överges hundar, men tyvärr är det nästan omöjligt att hitta hem till dem lokalt på ön så det här är ett försök att hjälpa några av dem till ett hem i Sverige. På så sätt kan vi hjälpa en hund till ett kärleksfullt hem och de har plats att hjälpa en ny utsvulten hund in i tryggheten. Hundarna bor i jourfamijer tills de får ett hem och det gör att vi får en bra beskrivning av hur hundarna är och om de är vana vid t.ex. katter och barn.

Många hundar kommer från en familjemiljö medan andra har en hemsk bakgrund och har suttit fastkedjade hela livet eller hittas så magra att de knappt lever. Om du vill göra en insats för en hund som haft det svårt, eller hjälpa en hund som kommer från en familj väljer du själv.